Monday, June 13, 2011

ko terpijak ulat ker?. Meh aku basuhkan!

Kadang tuu memang ada certain benda, hal atau rahsia yang ko boleh share dengan kawan dan ada juga benda yang selagi ko boleh telan dan pendam, ko akan telan. Tapi, macam ni lagi bahaya sebab sekali gunung dah meletup, satu benua asia pun boleh bergegar. Dan tak mustahil akan berkecai terus kot!

Intro macam serius je kan?. Haha. Padahal alkisahnya takdelah serius sangat tapi, serius la jugak! Macam mane tuh?. Hurm.

Betullah kan orang kata bila kita dah masuk universiti, macam-macam hal besar yang akan kita start tempuhi. Kat sini lah kita akan kenal erti kawan yang sebenar. Ada kawan yang depan-bukan-main-puji-melambung tapi hakikatnya gunting dalam lipatan. Uhh.

Macam mane pun, ada jugak kawan yang memang betul-betul ikhlas kawan dengan kita. Kiranya macam kalau ko terpijak ulat beluncas, aku tolong basuhkan kasut ko dan kalau ko pulak pijak, turn aku pulak yang basuh. Haha. Contoh macam ape jer. Tapi, still dapat tangkapkan maksud dia. Hehe.

Tapi, janganlah pulak bila dah jumpa kawan baru, kawan lama buat dek gitu jer. Kesian kot. Ko engat balik, dulu siapa yang basuh kasut ko waktu terpijak ulat?. Kalau kawan baru ko nak tolong basuhkan ker nanti, go on jer lah. Jangan nanti bila ko pijak ulat, kawan baru ko dah lari beribu meter tinggal kan ko sorang-sorang terpinga-pinga kat situ baru ko tahu langit tuu tinggi ke, rendah ke. Heh.

Once bila ko pusing, ko akan nampak yang sahabat ni akan tunggu ko sambil bawak kasut baru. Sahabat ko ni tahu yang ko tuu jalan memang selalu menonong. Tak tengok kiri kanan dah. So, dia memang akan selalu bawak kasut spare. Dia tak nak kawan dia ni tak pergi kelas semata-mata sebab terpijak ulat. This is what we call sahabat sejati. Isk. Isk. *terharu

Tapi, kena ingat. Tak semua orang boleh forgive and forgetkan?.

Kesimpulannya, kawan kawan jugak. Tapi biar ikhlas. Sebabnya nanti siapa yang nak meriahkan majlis perkahwinan kita kalau bukan kawan-kawan?. Nak tolong angkat meja, pasang langsir, beli barang-barang segala. Ape gunanye kawan kalu takdipergunakan?. Haha. Tapi, bila sampai masa dia kahwin, janganlah buat dek jer. Tolong ar kawan ko pulak der! Kirenya give and take ye dok?. HEHE.

Tapi pape pun, family comes first okayy! :D

source: saya doodle

9 comments:

Hashimanor said...

wah stuju sgt2,kawan mase senang memang ramai tapi kawan mase susah memang susah nak cari..persahabatan memerlukan kejujuran dan keikhlasan kan2..hehe

pingu_kecik said...

kan kan?..
friend in need is a friend indeed..

shima pun byk tolong owg masa daftar aritu.. tq sangat sangat! hehe..

Nur Yana said...

tapi kalau betol u terpijak ulat beluncas kt atas jalan tuh, i xmo basuh kasut u. u basuh sendirik okeih. i xmau xmau. sumpah xmau. haha!!

Nur Yana said...

n shima! apsal private blog?? bukak balik!! grrr..

man yusoef said...

btol tu...berkwn biar seribu...ececeh...hihi

pingu_kecik said...

as: haha..dan dan tamo!

xpe as..
i memang selalu jalan menonong tapi, bile sampai kat tempat ulat tuu, terus i jalan menenung!
tak sanggup ehh nak pijak..
geli! geli! uhh..

man: yup2..
kawan memang senang nak cari, tapi, sahabat memang susah..
tuu yang mahal woo..:D

Hashimanor said...

kecik punye hal la ct,
kawan2 xkisah pun,ari 2 ari ct,nti ari org perlu ct tlg sape tahu kan~

Q said...

sahabat baik susah dicari. huhu..

pingu_kecik said...

shima: =D

Q: insyaAllah kite akn jumpe kalo kite pn ikhlas berkawan..=]