Saturday, January 1, 2011

kesah aku dan bas..!

entry panjang berjela setelah sekian lame tak di update! gasak lah..la3..

weh, korang aku da sampai UMP!! giler awal aku sampai kan?..semalam korang seronok berfoya2 tengok bunga api sambut taun baru, aku pulak pada waktu dan ketika itu dok terumbang ambing dalam bas nak balek kuantan..kenapa terumbang ambing??sebabnye pak cik driver bawak bas laju giler nak mati..selalunye sebelum ney memang standard kalo aku naek bas pukul 11 malam, memang dalam pukul 6 pagi macam tuu da sampai kuantan, tapi semalam bas bertolak pukul 11.30 malam pon, kitorang boley sampai kuantan dalam pukul 5.45 pagi macam tuu..so, korang imagine laa sendiri macam mane pak cik driver tuu bawak bas..zapp zupp zapp, da sampai!

risau gak aku kalo2 tetibe muka aku masok muke depan harian metro ke, kosmo ke, mahupon buletin utama "PELAJAR UMP MAUT KEMALANGAN"..tajuk besar terpampang..dah laa sepanjang perjalanan memang hujan renyai2..tambah2 lagi sekarang ney banyak kes2 kemalangan..seriau aku! nauzubillah mintak jauh ya Allah!

berbalek kepada kesah aku kat dalam bas tadi, dah laa aku taley tido sebab pakcik bawak bas laju macam nak terbalek bas, tapi bile aku baru jepp nak terlelap tetibe pak cik driver brek emergency..naseb baek aku waktu tuu yang baru nak terlelap sempat gak sambar pemegang kat tepi seat aku kalo tak memang mao benjol kepala aku terhantuk..kakak yang duduk sebelah aku pon mujur sempat pegang anak die yang dok tidur kat atas riba sambil mengucap panjang. kalau tak mahu terperosok budak tuu kat bawah seat.."kenapa dek?" kakak tuu tanye aku..aku pon teros pandang depan tengok..cehhh, sape lah yang tak tambat lembu malam2 gini..takkan lah sambut taun baru sampai lupe nak tambat lembu..adalah dalam 4,5 ekor gitu dok wat cowwalk lintas jalan.."ada lembu lintas jalan kak.." "terkejut akak tadi..engat ape.."kata kakak tuu sambil tepuk2 anak die suruh sambung tidur balek..kenapa kak?..kakak pon fikir macam saya fikir ke?..kata aku dalam hati..

then, aku ase cam aku jepp yang still dok terkebil2 tengok jalan walhal penumpang laen memang da sambung tidur pon..maybe sebab kekejutan yang melampau akibat aksi cowwalk lembu2 itu tadi..hua3..nak tido nak tido..pejam mate rapat2 dengan harapan akan terlelap beberapa minit kemudian..tetibe, bukkk! teros paling kiri tengok2 rupenye kaki anak kakak kat sebelah aku ney terlanding kat atas ribe aku..adoila..! nak kejut kang kesian pulak..so, jalan yang terbaek, redha!

sejam lepas tuu, penumpang kat sebelah kanan seat aku, husband n wife turun..risau aku tengok wife die yang tengah sarat pregnant langkah slow2 turun tangge..maonye tetibe tersadung..tak ke naye..naseb baek lah husband die papah slow2..sape tak sayang bini ooiii!..hahaha..tetibe!
so, aku pon teros tarik beg laptop aku pindah tempat..kesian gak aku tengok kakak sebelah aku ney dok ribe anak die dari tadi..3 tahun pon berat woo! aku yang ribe laptop ney pon mao lenguh apatah lagi kakak tuu,,takpe lah kak, saya beralah! sile bangga dengan saya! hahaha..masok lif tekan sendiri oke..!^^

aiyakk, taley tido lagi..hua3..da puas tengok depan, tengok kiri kanan pulak..tengok pokok2 yang colourful..biru, hijau, merah, kuning..sume kaler ade..bile bas berhenti kat traffic light tetibe aku nampak ade 2 orang lelaki ney dok pasang bunge manggar kat tepi jalan..giler ahh..pukul 2 3 pagi pon boley still keje..macam laa taley tunggu esok..hebat2! tengah syok2 aku dok tengok dorang cocok2 bunge manggar tuu tetibe dorang pulak tengok aku..taley bla siap sengih2..cehhh, teros aku paling ke kiri buat2 tak tao! apesal lah, orang depan aku ney boley tak bukak ikatan langsir..da ta sempat aku nak cover..$#!&* sighs..

eh2 da nak sampai kuantan..aku pon ta sedar bile mase aku terlelap..tapi, yang pasti kepala aku saket sebab tak cukup tidur..hua3..walaupon sampai kuantan awal tapi, dalam pukul 9 jugak laa baru aku sampai UMP..ney sume gara2 sayang duet tamo naek teksi..kalo naek teksi at least 3o hinggit gak melayang ney..baek tunggu bas..3 hinggit jepp! biar murah asal efektif..errkk!

sampai2 jepp bilek letak beg kemas siket2,pasang cadar, teros tumbang..memang balas dendam cukup2!!..sedar2 da pukul 2 petang..lame giler aku tidur..then teros bangun mandi, basuh baju, kemas bilek, kemas almari, kemas beg, cuci2 kipas, lap meja yang berhabuk mao 2 3 inci gamaknye..tetibe, aku dengar macam bunyi loceng..ntah dari mane datangnye ntah dan yang pasti akulah satu2nye makhluk yang benama manusia yang ade kat aras aku dan mungkin blok pada waktu dan ketika itu..teros aku capai fon cepat2 cari name yanti.."yanti, jap lagi nak gi bilek yanti tau, and tido sane sekali..!"



2 comments:

as eleyana said...

u balik tak sama bas ngn yanti ke? np xduduk sblh yanti.. kan dh tumpang jadik baby sitter skalik.. haha.. i pown pagi td bas break gak.. kt temerloh time tuh.. blh plak tgh2 jalan bandar ada kambing.. aish.. np kat dashboard i ada 2 entry u xleh bukak ek.. tajuk kelakar2 pe nth. apa yg kelakar?? huhu

norhashima said...

ct!selamat pulang ke Ump,mulakan sem baru dgn azam baru...huhuhu